Vitamíny a minerály v strave

od | nov 21, 2023 | Strava | 0 komentárov

Keď sa špecifické vitamíny a minerály nachádzajú spoločne v jednom jedle, môžu mať omnoho viac pozitívnych efektov, ako:

  • posilniť náš nervový systém
  • zlepšiť kardiovaskulárne zdravie
  • zlepšiť imunitnú odpoveď.

“ Je to ako jedna plus jedna sa rovná tri. Silnejší efekt, vďaka kombinácii.” hovorí náš výživový poradca.

Kombinácie vitamínov a minerálov

Koncept dynamických dvojíc ako Sherlock Holmes a Watson alebo trojíc ako Traja mušketieri sa nevzťahuje len na zábavu. Súvisí to aj s našou stravou. 

Keď sa určité vitamíny, minerály alebo fytonutrienty konzumujú spolu, majú silnejší efekt na naše zdravie, ako keď ich jeme samostatne – tento koncept je nazývaný synergia živín.

Vitamín C a železo

Napríklad, vitamín C pomáha uvoľňovať železo z rastlinných potravín a robí ho lepšie vstrebateľným. Železo je dôležité pre krv, rast a imunitu.

Ak máme málo železa, môžeme mať anémiu, únavu a problémy s pamäťou. Preto je dobré jesť potraviny bohaté na vitamín C a železo spolu, ako napríklad:

špenát, fazuľky, papriku, paradajky, jahody, kiwi alebo krevety.

Vápnik + vitamíny D a K

Ďalšou dobrou kombináciou je vápnik a vitamíny D a K. Tieto tri živiny sú dôležité pre stavbu a udržanie silných kostí. Vitamín D nám pomáha absorbovať vápnik z našej stravy a vitamín K pomáha ukladať vápnik do kostí.

Táto kombinácia nás môže chrániť pred osteoporózou a zlomeninami. Môžeme ju nájsť v potravinách ako:

sardinky, sójové bôby, kel, špenát, syr, jogurt, tvaroh, chia semienka alebo ovsené mlieko.

Vitamín C a E

Poslednou kombináciou sú vitamíny C a E. Oba vitamíny majú silné antioxidačné vlastnosti, čo znamená, že pomáhajú chrániť bunky pred škodlivými molekulami z okolia. Tieto molekuly môžu poškodzovať naše zdravie a spôsobovať starnutie, rakovinu alebo srdcové choroby.

Potraviny bohaté na vitamín C a E sú napríklad:

jahody, kiwi, čučoriedky, špenát, paradajky, papriku, brokolicu, karfiol, slnečnicové semienka, arašidy, mandle alebo slnečnicový olej.

Skutočné jedlo, nie doplnky!

Majte na pamäti, že všetky tieto párovania súvisia s prítomnosťou týchto živín v potravinách, nie v doplnkoch.

Radoslav Cabúk

Radoslav Cabúk

Autor

Osobný tréner a výživový poradca. Špecializuje sa na zdravé a udržateľné chudnutie a zdravý životný štýl. Pomohol už stovkám ľudí schudnúť, posilniť svoju postavu a získať kondíciu. Je autorom online kurzov Zmena je možná, Funkčné telo, Chudnutie s diastázou, a e-booku Ako schudnúť z brucha. Vydal tiež knihu Tajomstvo trvalo štíhlej postavy. O svojich skúsenostiach sa podelil s čitateľmi časopisov Forbes, Sme Žena, Fit štýl a ďalších. Vystupoval tiež v relácii Dámsky klub na STV1. Má svoju pravide lnú reláciu v SKY rádiu pod názvom SKY Fit.